ALADAĞLAR TRANS

ALADAĞLAR TRANS (09-10-11-12 Temmuz 2022)

Nefis bir Aladağlar yolculuğuna; Aladağlar’ı batıdan doğuya yürümeye gidiyoruz. Bu yolculuğumuzda3000 metrenin üzerinde yıldızlara ve gökyüzüne yakın Aladağlar’ın Çelik Buyduran (3400 m) ve Yedigöller (3050 m) gibi yüksek kamplarında kamp yapacağız. Bu kamplarda gece gökyüzündeki yıldızları izlemekten kendinizi alamayacaksınız.

İsteyenlerle Emler (3723 m) Karasay(3550m), Eznevit(3560m) zirvelerine tırmanıp, Karayalak Vadisi, Emli Ormanı, Direktaş Vadisi, Kaldı ve Alacayı izleyeceğiz. Yürüyüşümüz ve zirve ziyaretlerimiz sırasında Aladağlar’ın eşsiz manzarasına hayran kalacaksınız.

Ayrıca Kızılkaya, Demirkazık, Direktaş ve daha bir çok zirveyi de izleme olanağı bulacaksınız.Aladağlar Türkiye’nin Alpleri olarak da anılan bir dağ silsilesidir. Dağlık bir coğrafya olan bu bölgenin göze çarpan özellikleri arasında, yüksek dorukları, sunduğu çeşitli sportif aktivite olanakları ve endemik biyoçeşitlilik yer alır.

Bu özellikleri ile Aladağlar şüphesiz ki Türkiye’nin görkemli ve kesinlikle görülmesi gereken coğrafyalarından biri olarak karşımıza çıkar. Aladağlar’ın dağlık ve yüksek coğrafyası ise onu Türkiye’de dağcılık faaliyetlerinin gerçekleştirildiği en önemli bölgelerden biri haline getirmiştir.

Sokullupınar Kamp Alanı:Birinci gün kamp atacağımız Sokullupınar kamp alanı Aladağlarda 1900 metre rakımda bulunuyor. Tertemiz havası ve eşsiz doğasıyla Aladağları ziyaret eden doğaseverlerin mutlaka uğradığı noktalardan biri durumundadır. Çadır kampı için oldukça uygun imkânlar sunan kamp alanının az ilerisinde bulunan Karayalak vadisi bölgede diğer rotalara geçiş güzergahıdır.Sokullupınar kamp alanına dağcılar da ilgi gösteriyor. Aladağların farklı noktalarında tırmanış yapan dağcılar burayı geçiş noktası olarak kullanıyorlar ve gece konaklamak için genellikle bu noktayı tercih ediyorlar. Doğal güzelliği ve manzarasıyla oldukça etkileyici bir nokta olan Sokullupınar kamp alanında kamp yapmak oldukça keyif vericidir.Sokullupınar kamp alanında kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Ayrıca bölgeye aydınlatma, ısınma gibi konularda da hazırlıklı gitmek gerekiyor.

Çelikbuyduran Kamp Alanı:İkinci gün kamp atacağımız 3400 metre rakımda bulunan çelikbuyduran kamp alanı; Aladağların eşsiz doğası içerisinde zirveye yakın bir noktada yer alan bölge çadır kampı için gayet uygun imkânlar sunuyor ve tertemiz havada ve sakin noktalarda kamp yapmak insana büyük huzur veriyor. Kamp yapılan bölgede küçük gölcükler ve devamlı akan pınarlarla karşılaşmak mümkün. Su ihtiyacı buralardan rahatlıkla karşılanabilir. Diğer taraftan dağcılar tarafından da kamp yeri olarak tercih edilen Çelikbuyduran kamp alanı kamp severlerin uzun bir yürüyüş rotasından sonra ulaştıkları eşsiz bir nokta. Bununla birlikte aynı bölgede tercih edilebilecek farklı kamp yerleri mevcut.Çelikbuyduran kamp alanında herhangi bir tesis bulunmuyor. İçme suyu ihtiyacı bölgedeki pınarlardan karşılanabilirken diğer ihtiyaçlar için mutlaka hazırlıklı olmak gerekiyor. Ayrıca yaz mevsimi bile olsa geceleri oldukça soğuk olan bölgeye bu konuda da hazırlıklı gitmekte fayda var.

Yedigöller Kamp Alanı : Üçüncü gün kamp atacağımız Yedigöller kamp alanı Aladağlar’ın eşsiz noktalarından biridir. 3100 metre yüksekliğinde yer alan bu platoda farklı büyüklüklerde 7 buzul gölü bulunur. Yaz aylarında karların erimesi ile göl sayısı 20’yi bulur. Yörükler de yaz mevsimlerinde yaylacılık için bu bölgede bulunurlar. Geniş alanı ve su kaynakları ile birlikte Yedigöller hem kamp alanı olarak hem de bölgeyi çevreleyen 3500 metrenin üzerindeki zirveleri ile dağcıların uğrak bir noktası oluyor. Yedigöllerin etrafında yer alan zirveler arasında Direktaş (3510 m), Kızılkaya (3771 m), Süner (3595 m), Okşar (3630 m) ve DKSK (3615 m) yer alır.

Hacer Ormanları: Hacer Ormanı, Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan, dik yamaçlardan oluşan bir vadiyi saran el değmemiş sık ağaçlarla kaplı ülkemizin en iyi post ormanıdır. Oldukça yoğun gözlenen yaban hayatı ve sunduğu görsel zenginlik ile macera tutkunları ve turistler için oldukça cezbedici bir tabiat harikasıdır.Türkiye’nin en güzel peyzaj alanı olarak nitelendirilen Aladağlar Milli Parkı içinde Kapuzbaşı Şelaleleri’ne yakın bölge olarak turizm yönünden birbiriyle bağlantılı sayılabilecek kesimlerinden biri, dağın doğu kısmındaki Hacer Vadisi’dir. Vadide yer alan ve aynı isimle bilinen orman, Türkiye’nin en iyi post ormanı özelliği taşımaktadır. Hacer Vadisi, yukarı kesimlerinde geçmiş jeolojik dönemlerde buzulların yerleştiği bir “tekne vadi” özelliğindedir.Etrafı çok dik yamaçlardan oluşmuş, Yedigöller’e giriş ve çıkışın gerçekleştirildiği, yaban hayatının var olması ve helikopter iniş pistinin bulunması Hacer Ormanı’nı önemli kılan faktörlerdendir. Burası İç Anadolu Bölgesi’ne doğru sokulan sağlıklı bir orman alanıdır.Aladağlar’da yapılan dağ yürüyüşlerinde (trekking) ana rota olarak kullanılan Hacer Vadisi’nin yaz mevsimindeki diğer konukları ise çevredeki köylerde yaşayanlardır. Yakın civarda yaşayan köylüler vadinin yukarı kesimlerini yaz sıcaklarında yayla olarak kullanmaktadırlar.

Kapuzbaşı Şelalesi : Dünyanın en yüksek ikinci şelalesi durumunda olan Kapuzbaşı şelalesi, görenleri adeta büyülemektedir. İrtifa akışı itibarı ile Uganda’da bulunan Victoria çağlayanı (100mt.) hariç, ABD’de bulunan Niagara’dan 55m., Finlandiya’da bulunan İmarat’dan 25m., Erzurum’daki Tortum’dan 50 m., Antalya’daki Düdenden 25 m. Ve Manavgat’tan 5 m. Daha büyük olan Kapuz Başı şelalesinin aktığı yerin rakımı ise 700 m.dir. Aladağ’ın zirvesinde bulunan kar ve buzullardan beslenmekte ve, ziyaretçilerini yazın sıcaklığında buz gibi çağlayan sularının serinliği ile karşılamaktadır. Yörede beş tanesi büyük, iki tanesi küçük olmak üzere yükseklikleri 30 ile, 70 mt.’yi bulan ve her biri dereyi besleyecek güçte olan 7 şelale vardır. Ayrıca ilçeye 7km. Uzaklıkta Derebağ Şelalesi de görenleri büyüleyecek derecede bir görkeme sahip oluşuyla, görmek isteyenleri etkileyecek bir doğa harikasıdır. Büyük bölümü orman içinden geçen yolun manzarası keyif verici. Yorgunluğu alıp götürüyor. Kapuzbaşı Şelaleleri, Aladağ Milli Parkı sınırları içerisindedir. Şelale, Aladağlar trekking parkurunun en güzel durak noktalarından biridir.

PROGRAM AKIŞI:

1. Gün (09 Temmuz 2022-Cumartesi)07:00 Mersin’den hareket edilecektir. Saat 08:30 gibi Pozantı da kahvaltı yapılacaktır. Saat 11:00 gibi Çamardı’nda son alışverişler yapılacaktır. Saat 14:00 gibi Sokullupınar Kamp alanında çadırlar kurulacak. Kısa bir aklimatizasyon yürüyüşü yapılacaktır. Akşam saat 18:00 gibi yemek yenecektir. Yemek sonrası saat 19:00 gibi teknik toplantı yapılacaktır. Saat 22:00 gibi sessizlik ve dinlenmek üzere çadırlara girilecektir.

2.Gün (10 Temmuz 2022-Pazar)Sabah saat 05:00 da kalkılacak çadırlar toplanacak kamp yükü katırlara verilecek. Kahvaltı yapılacak ve saat 06:30 gibi Çelikbuyduran kamp bölgesine hareket edilecektir. Saat 11:00 gibi kamp alanında çadırlar kurulacak olan isteyenler Emler (3723 m) Karasay(3550m), Eznevit(3560m) zirvelerine tırmanışlar yapıp kamp alanına dönülecektir. Saat 18:30 gibi akşam yemeği yenecektir. Saat 21:30 gibi dinlenmek üzere çadırlara girilecektir.

3.Gün (11 Temmuz 2022-Pazartesi)Sabah saat 07:00 kalkılacak çadırlar toplanacak kahvaltı yapılacak ve kamp yükü katırlara verilecektir. Saat 08:30 gibi Yedigöller bölgesine hareket edilecektir. Yaklaşık 2 saatlik bir yürüyüş sonrası Yedigöller kamp alanına varılacktır. Çadırlar kurulacak isteğe bağlı olarak çevrede kısa yürüyüşler ve tırmanışlar yapılabilecektir. Akşam saat 18:00 gibi kamp yemeği yenecek sıcak çay ve sohbet sonrası saat 22:00 gibi dinlenmek ve uyumak üzere çadırlarımıza çekiliyoruz.

4. Gün (12 Temmuz 2022-Salı)Sabah saat 07:00 kalkılacak çadırlar toplanacak kahvaltı yapılacak ve kamp yükü katırlara verilecektir. Saat 08:30 gibi Hacer Ormanları bölgesine hareket edilecektir. Yaklaşık 3 saatlik bir yürüyüş sonrası Hacer Ormanları alanına varılacaktır. Burda kısa bir soluklanma ve nostaljik gezinti sonrası iki saatlik bir yürüyüş sonrası bizleri bekleyen aracımıza biniyoruz Kapuzbaşına hareket ediyoruz. Yaklaşık iki saatlik Kapuzbaşı gezintimiz sonrasında akşam saat 18;00 gibi Mersin’e dönüyoruz. Gece saat 22:00 gibi Mersinde olunacaktır.

DETAYLAR:Katılımcı Sayısı 16 kişi ile sınırlı olup kaparo yatıracakların kesin kayıtları yapılacaktır. Katılımcılarda dağcılık eğitimi ve 2022 vizesi yapılmış lisans şartı aranacaktır.Gidiş dönüş yol ücreti(araç), kamp yükü transfer ücreti (katır), kamp yerlerinde sabah kahvaltı ve akşam yemeği, rehber ücreti, milli parklar giriş ücretleri kulübe ait olacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*