KAÇKARLAR TRANS

Kaçkarlar Trans 23-30 Temmuz 2022


Klasik rota


Deniz Gölü: Kaçkar Dağında bir Buzul gölü
Klasik Rota ya da Güney Rotası, en kolay rota olarak bilinir. Turizm firmaları ve trekking grupları bu rotayı kullanarak zirveye ulaşmaktadır. Rota Heveg Köyü’nden başlamaktadır. Vadi boyunca güneybatı yönünde ilerleyerek önce Olgunlar Yaylası, sonra Nasdaf Yaylası yoluyla yaklaşık 5 saatlik bir yürüyüş sonucu 2.860 m irtifadaki Dilberdüzü kamp alanına ulaşılır. Bölgenin düz olmasından dolayı çoğu ekip burada kamp yapmaktadır.
Ertesi gün, zirveye uygun hava şartlarında çıkabilmek için tırmanış genellikle sabah 02:00 – 03:00 arası başlamaktadır. Dilberdüzü’nden önce Deniz Gölü’ne çıkılır, gölün çevresindeki patiktadan kuzeybatısındaki aşıta kadar yürünür. Bu noktadan, eğer sis yoksa, Kaçkar zirvesi açıkça görülmektedir. Burada hava durumunu değerlendirerek tırmanışa devam kararı vermek mümkündür. Aşıttan sonra yaklaşık 50 m’lik bir iniş yapılır. Gri renkli bir döküntü yığınından oluşan burnun üzerine tırmanılır, patika ve işaretler (babalar) takip edilir. Patika yer yer kaybolsa da zirveye kadar devam etmektedir. Çıkışta iki noktada el yardımıyla yapılan yatay kaya geçişleri vardır. Bunlar çok zorlu olmasa da altlarındaki boşluk ve kayadan sürekli akan soğuk su nedeniyle korkutucudur.
Bu rotada herhangi bir teknik malzeme gerekmese de, dik yerlerden düşebilecek taş parçaları nedeniyle kask takılması zorunludur. Rota boyunca su kaynakları bulunduğundan fazla su taşımaya gerek yoktur. Fakat yaz aylarında son 400 metrede su bulmak mümkün olmayabilir.
Olgunlar Yaylası (Meretet), Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı mezra. Yaklaşık 2.140 metre yüksekliktedir. Beton bir yolla bağlı olduğu Yaylalar köyünden 3 kilometre uzaklıktadır.
Yayla, iki büyük vadinin kesişim noktasındadır: Hastav Vadisi, güneybatıya doğru devam eder ve Kaçkar Dağı’na giden klasik tırmanış rotası üzerindedir. Dibe Vadisi ise kuzeybatı yönündedir ve Lanetleme Geçidi vasıtasıyla Rize’ye giden yürüyüş yolu bu yöndedir.
Olgunlar Yaylası, Kaçkar Dağları’ndaki pek çok yürüyüş yolunun üzerinde yer aldığından turizm açısından da önem kazanmıştır. Yaylada belli başlı üç pansiyon (Kaçkar Pansiyon, Olgunlar Pansiyon ve Deniz gölü pansiyon) hizmet vermektedir. Yaylada bakkal gözleme, ayran gibi ürünler satan büfe, Cafe tarzı işletmeler bulunur. Olgunlar kışın büyük ölçüde boşalmakta, kayak sporu dışında bir etkinlik kalmamaktadır.
Hastav Yaylası Hastav, Dilberdüzü kamp yerine giderken yolumuzun üzerindeki yayla. Ancak artık burada yaylacılık yapılmıyor. Eski taş evlerin hepsi kapalı durumda. Yaylanın ortasında bir çeşme var ve bu çeşmenin kenarı mola yeri olarak kullanılıyor. Hastav Olgunlar’dan 3.5 km uzaklıkta, 2385 m yükseklikte. Hastav’ta yaklaşık 30 civarında taş ev var. Dilberdüzü kamp yeri, Kaçkar zirve tırmanışı yapan dağcıların ya da trans Kaçkar yapanların başlangıç noktası. Hastav’tan 4 km uzaklıkta ve 2860 m yükseklikte. Burada sezon boyunca her zaman kurulu çadırlar görmeniz mümkün.
Dilberdüzü Yaylası Dilberdüzü, Kaçkar Dağları’nda, Kaçkar Dağı’nın güneyinde, Hastaf veya Haristaf vadisinin yukarı ucunda, yaklaşık 2.900 metre rakımdadır. Dilberdüzü, düzlük olup Kaçkarlar’ın zirvesine klasik rotadan tırmanan dağcıların kamp yaptıkları ve dinlendikleri alanlarından biridir. Zirveye çıkışta kullanılan en rahat ve en güvenli rota olan Yusufeli – Altıparmak – Yaylalar – Haristav Yaylası – Dilber Düzü rotasıdır. Dilberdüzü’nden itibaren 3932 rakımlı Kaçkar Dağları’na rehbersiz çıkmak tehlikeli de olabilmektedir.
Dilberdüzü’nün ortasından buz gibi suya sahip bir dere akar ve özellikle de yaz aylarında kampçılar bu dere boyunca çadır kurar. Özellikle yaz aylarında düzlükte çok sayıda çadır görmek mümkündür. Düzlüğün ortasından akan dere sayesinde kampçılar kolayca su bulabilir. Bol soğuk suyu bulunmasına rağmen Dilberdüzü’nde altyapı bulunmamaktadır.Kaçkar zirve tırmanışı öncesi, “acclimatization” yani vücudun yüksek irtifaya uyum sağlayabilmesi için; yaklaşık 3.000 metredeki “Dilberdüzü” ana kamp alanında, duruma göre 1-2 gün kalmak gerekebilir. Bu arada, havanın da, tırmanışa uygun olup olmadığı bu düzlükte gözlenir.KAÇKAR DAĞLARI Kaçkar Dağları, Türkiye’nin kuzeyinde, Doğu Karadeniz sahili boyunca uzanan bir dağ sırası. Kuzey Anadolu Dağları’nın doğudaki bölümünü oluşturur. Doğusundaki birçok zirvesi 3500 m üzerindeyken, batı kesimi 2000 m yüksekliğe kadar ulaşır. En yüksek noktası olan Kaçkar Kavrun Dağı 3932 m yüksekliktedir. 1994 yılında Kaçkar Dağları Millî Parkı tesis edilmiştir. Millî parkın büyük bir bölümü Rize ili Çamlıhemşin ilçesi sınırları içinde, küçük bir bölümü de Artvin ili Yusufeli ilçesi sınırları içinde kalmaktadır.
Kavrun Yaylası Rize’nin en büyük yaylası olma özelliği taşıyan Kavrun Yaylası, Kaçkar Dağları’nın eteklerinde, 2240 metre yükseklikte yer alıyor. Sahip olduğu konum dolayısıyla arabayla ulaşabilen en yakın yayla olmasından ötürü Kavrun Yaylası, yayla turizminin en yoğun yaşandığı yerlerden biri olarak dikkat çekiyor.
Rize’de yer alan üç turizm merkezinden biri olan Kavrun Yaylası, yaklaşık 300 adet yayla evine de ev sahipliği yapıyor. Yaz aylarında nüfus bir hayli değişiyor Kavrun Yaylası’nda. Öyle ki, ağustos ayında yaylanın nüfusu 2500 ila 5000 kişi arasında bir rakama ulaşıyor.
Kavrun Yaylası’nda Ağustos ayının başlarından eylül ayının ilk haftasına kadar yayla şenlikleri düzenleniyor. Vartevor Şenliği olarak anılan bu zaman diliminde, çok sayıda yerli ve yabancı turist akın ediyor Kavrun Yaylası’na. Kavrun Yaylası, diğer yaylalara en yakın geçiş yolu olma özelliği taşıyor aynı zamanda.
Jeologlar tarafından Kavrun Yaylası’nın, beş bin yıl önce buzullarla kaplı bir vadi olduğu söyleniyor. Hatta Kaçkar Dağları’nın eteklerinde yer alan büyük ve küçük çaplı bu buzullar, Ayder Yaylası’na kadar indiği söylenir.AYDER YAYLASI Ayder, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda yer alan 1350 m rakımda ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı bir yayladır. 1300’lü yıllarda Hala Vadisi’nde yaşayanlar tarafından kurulmuştur. Bugün Rize’nin en popüler merkezi durumunda olan Ayder, Fırtına Deresi’nin sesi içinde metrelerce yüksekten akan Gürgendibi ve Gelintülü Şelaleleri’ne yürüyüş mesafesinde ve diğer görülmeye değer pek çok yerin geçiş noktası konumundadır. Kaçkar Dağları’na kuzey yönünden yapılan tırmanışların başlangıç noktasıdır. Yaylada bungalovdan tipik yayla evi konseptine, aile pansiyonundan otele pek çok konaklama seçeneği mevcuttur. Her Türlü alt yapı hizmeti tamamlanmış olan yayla, tatail kasabası görünümündedir. Zengin flora ve faunasının yanısıra kaplıcası da ünlüdür, çam ormanları ve Kaçkar manzarasının tam ortasındadır. Ayder Balı da yaylada tadına bakılması gereken lezzetlerdendir.

TRANS ÖZETİ
23 Temmuz 2022 Cumartesi günü sabah saat 05 00 Mersinden hareket edilecektir.
23 Temmuz 2022 Cumartesi öğle yemeği Erzurum’da yenecek olup yemek sonrası Artvin/Yusufeli ilçesine hareket edilecektir. Yusufeli’de son hazırlıklar ve alış veriş için 1.5 saat serbest zaman verilecektir. Akşam saat 18:00 gibi Olgunlarda kalacağımız pansiyona yerleşilecektir.


24 Temmuz Pazar günü sabah kahvaltı yapıldıktan sonra kamp yükü katırlara verilecek olup; 8 km mesafede bulunan ana kamp Dilber düzü yaylasına hareket edilecektir. Dilber düzüne giderken önce Nasdaf yaylasından geçilecek olup burada kısa bir mola verilecektir. Saat 13 00 gibi Dilber düzünde çadırlar kurulacaktır. Biraz dinlendikten sonra yüksek irtifa uyumu için Deniz gölüne doğru kısa bir yürüyüş yapılacaktır. Yürüyüş sonrası akşam saat 19:00 gibi kamp yemeği yendikten sonra ertesi gün Kaçkarlar zirve çıkışı için teknik toplantı yapılacaktır.

25 Temmuz 2022 Pazartesi günü sabah saat 03:00 gibi zirve tırmanışı için yürüyüşe başlanacaktır. Saat 09:00 gibi zirvede fotoğraf alınacak olup saat 10:00 gibi dönüşe geçilecektir. Saat 15:00 gibi Dilber düzünde olunacaktır. Biraz soluklandıktan sonra çadırlar toplanıp katırlara verilecek ve olgunlar yaylasına doğru yeniden yürüyoruz. Saat 19:30 gibi Olgunlara kaldığımız pansiyonda olunacaktır.

26 Temmuz 2022 Salı günü sabah saat 06:00 gibi Kaçkarlar trans için yola çıkılacaktır. Rehber önde biz arkada yürü babam yürü, yürü babam yürü. İlk mola Dibe Yaylası’na, sonra Dibe Düzü’nde. Burada biraz soluklanıp Naletleme Geçidi’ne doğru tırmanışa devam ediyoruz. Genelde kısa süreli şuur kaybına neden olup yürüyüş sonunda geçide ‘Allah belanı versin geçidi’, ‘kahrolası geçidi’ gibi isimler koyanlar olmuştur. Geçit 3400 metre yükseklikte ve Rize’yi Artvin’den ayıran sınır tam üzerinden geçiyor. Naletleme Geçidi’nden sonra Karadeniz Gölü’ne doğru inmeye başlıyoruz. Göle inmeden karşımıza çıkan Acı Göl’ün kenarından Kavrun aşıtına doğru çıkacağız. 15 dakikalık bu çıkışın ardından Küçük Gölün kenarında Mezovit ve Kemerli Kaçkar manzarasına karşı bir mola vereceğiz. Daha sonra patikadan aşağıya inerek 2200 metre yükseklikteki Kavrun Yaylası’na varıyoruz. Saat 18:00 gibi Kavrunda kalacağımız pansiyonda olunacaktır.

27 Temmuz 2022 Çarşamba Kavrunda kalacağımız pansiyonda kahvaltı sonrası Kavrun yaylasında gezinti yapılacaktır. Gezinti sonrası öğleden sonra saat 14:00 gibi Ayder Yaylasına hareket edilecektir. Ayder yaylasında yapılacak kültür gezisi sonrası kalınacak pansiyona/otele gidilecektir.

28 Temmuz 2022 Perşembe günü sabah kahvaltı sonrası Trabzon’a hareket edilecektir. Yol üzerinde bulunan Uzun Göl gezilecektir. Trabzon merkezde sırası ile Atatürk Köşkü, Ayasofya Kilisesi, Gümüş telkâri işyeri gezisi sonrası akşam yemeği yenecek ve Trabzon Çarşıbaşı öğretmenevinde konaklanacaktır.

29 Temmuz 2022 Cuma sabah kahvaltı sonrası öğretmenevinden ayrılıyoruz. Sırasıyla Çal Mağarası ve Sera gölünü geziyoruz. Kayabaşı, Erenler yaylası yaylasına gidiyoruz. Erenler yaylasında öğle yemeği yenecektir. Yemek sonrası Yeşiltepe yaylasına gidilecektir. Akşam Maçka’da kalacağımız otele gelinecektir.

30 Temmuz 2022 Cumartesi günü sabah kalkıyoruz kahvaltı sonrası Meryem Ana (Sümela Manastırını geziyoruz ve saat 10:00 gibi Mersine dönüyoruz.

ÖNEMLİ NOT : Katılımcı sayısı 16 kişi ile sınırlıdır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*