Süphan Dağı Tırmanışı ve Nemrut Krater Gölü Yürüyüşü

MERSİN ZİRVE DAĞCILIK VE DOĞA SPORLARI KULÜBÜ

SÜPHAN DAĞI TIRMANIŞI NEMRUT KRATER GÖLÜ YÜRÜYÜŞÜ

MERSİN ZİRVE DAĞCILIK VE DOĞA SPORLARI KULÜBÜ olarak
Van Gölü’nün Kuzey tarafından Adilcevaz, Erciş ve Patnos arasında yer alan meşhur süphan dağına çıkacağız
Ve aynı zamanda da şehrin diğer kısımlarınıda görerek kendimizi
bir görsel şölen dünyasına atacağız….

22 -23 – 24 – 25 AĞUSTOS 2019
BİTLİS TATVAN VAN
Gezi Programı

22 Perşembe
Saat 18:30 Dumlupınar’ dan hareket edilecek.
Yaklaşık olarak 13 saatlik bir otobüs yolculuğu sonrası BİTLİS ‘ e varış.

23 Agustos Cuma
Saat 07:00 ; Bitlis merkez de kahvaltı.
Saat 08.30 ; bitlis merkez çarşı bölgesi gezilecek
Saat 10:00 El Eman Hanı
Saat11.00 .Nemrut Kreter Gölü Yürüyüş
Yaklaşık 5 km yol yürüyüş saat 13.30 varış noktası
Kalkış saat 15.30
Saat 16.00 tatvan da akşam yemeği
Saat 17 .00 Öğretmen evi konaklama

24 Cumartesi
Saat.08.30 kahvaltı
Saat 09.00 tatvan bölge gezintisi
Saat 11.30 selculu mezarı gezintisi
Saat 12:30 öğlen yemeyi
saat.13.50 süphan dağı etekleri aygır görü yürüyüş
saat.16.30 . Supandağı zirve yapan ekiple birlikte toplanıp
saat 17.00 . Vana hareket saatı

ÖNEMLİ NOT:
Süphan dağına gidecek ekip
( ÇADIR .KASK .KAFA FENERİ VE UYGUN ELBİSE VE TEÇİZAT GETİRME ZORUNLULUĞU VARDIR)
saat 13. 00 de nemrut kreter gölün den
Ayrılıp saat 13.30 selçuklu mezarlığına 15 dk gezinti sonrası süphan dağı tırmanış noktasına saat 15 .00 varıp 2 saat yürüyüş sononda 3000
Rakımlık alanda kamp kurulup sabah saat 03.00 da yürüyüşe başlanacak
yaklaşık 5 saat sonunda zirveye ulaşacaktır 1 saat göl kenarında resim ve yemek molası
Saat 12.30 iniş yaklaşık 4 saat lık iniş süresi

25 Ağustos Pazar
Saat 07:30 Kahvaltı
Saat 08:30 Van kalesi
Saat 11:30 Akdamar Adası
Saat 14 .00 Hareket
Saat 20.00 urfa çiğköfteli sıla gecesi
23.00 mersin hareket saati

26 Pazartesi sabah saat 06.00 mersin varş

Gezilecek yerler
Bitlis merkez çarşı
El eman hanı
Nemrut kretel göl
Tatvan sahil ve çarşısı
Selcuklu mezarlığı
Aygır gölü
Süphandağı
Van merkez peynir çarşısı
Van kalesi
Akdamar adası
Urfa sıla gecesi

ETKİNLİK GÖREVLİLERİ :

SORUMLU YÖNETİCİ : ALİ RIZA DEMİR
REHBER : YEREL REHBER – İLYAS AKGÜN
ARTÇI : RIDVAN ERDOĞAN

HAREKET YERLERİ, SAATLERİ :
DUMLUPINAR LİSESİ : 18.30

KAYIT İÇİN İLETİŞİM TEL :
Ali Rıza DEMİR 505.2280692
Mızrap TOPRAK 532.2763987
Rıdvan ERDOĞAN 506.5314062
Kamuran ELBEYOĞLU 532.5744667
Rahmi GÜLLÜ 530.6962116
Erkan DEMİR 535.4415183
Selman GÜNGÖR 533.3874914
Süleyman ASLAN 532.2764560
Süleyman SARIGÜL 555.2529766
Hatice GÜNER 507.6974721
Sibel İLHAN 506.3439024

GENEL AÇIKLAMALAR

1- SÜPHAN DAĞI TIRMANIŞI NEMRUT KRATER GÖLÜ YÜRÜYÜŞÜ etkinliğimiz için katılımcı sayısı 45 ile sınırlıdır.
2- Etkinlik yayınlandığı tarihten itibaren isimlerini yazdıran katılımcılarımızın 20 Nisan-1 Ağustos tarihleri arasında kaparolarını vermeleri gerekmektedir.
3- 20 Nisan-1 Ağustos tarihleri arasında kaparo verip de etkinliğe katılmaktan vazgeçen arkadaşlarımız olduğu takdirde sadece bu tarih aralığına mahsus olmak üzere kaparo iadesi yapılacaktır. Ancak 15 Ağustos tarihinden itibaren yapılacak iptal işlemlerinde kaparo iadesi yapılmayacaktır.
4- Ulaşımımız 45 kişilik mercedes otobüsle sağlanacaktır.
5-Kesin katılımcı listesi oluştuktan sonra Kulübümüz tarafından katılımcılara gezi ile ilgili daha ayrıntılı bilgiler sunulacaktır.

SÜPHAN DAĞI TIRMANIŞI NEMRUT KRATER GÖLÜ YÜRÜYÜŞÜ
HAKKINDA AÇIKLAMALAR

Süphan Dağı Tanıtımı
Süphan Dağı Bitlis’e bağlı Adilcevaz ilçesinin sınırlarına dahildir. Van Gölü’nün Kuzey tarafından Adilcevaz, Erciş ve Patnos arasında yer alır. Türkiye’nin en yüksek üçüncü dağıdır. Volkanik bir oluşum olan dağ, Türkiye’deki volkanik dağlar arasında yükseklik bakımından ikinci sırada yer alır. Toplam 4058 metre yüksekliğe sahip dağ, tırmanış için sıkça tercih edilir.

Süphan Dağı Özellikleri

süphan dağı
Süphan Dağı sönmüş bir volkanik dağdır. En son ne zaman aktifleştiği tam olarak bilinmez. Fakat yapılan incelemeler dağdaki son püskürtmenin milattan önce 8000’li yıllarda gerçekleştiğini düşündürür. En yüksek noktası Sandık Tepe zirvesidir. Bu zirveden itibaren dağın yüksekliği 4058 metre olarak hesaplanmıştır. Zirve noktasında aktif olduğu dönemlerden kalan ortalama 1000 metre çapında lav tümseği yer alır. Bunun yanında zirvede irili ufaklı buzul gölleri bulunur. Bunlardan birinin çok derin olduğu söylenir.

Dağın zirvesi örtü buzulu ile kaplı durumdadır. Karşıdan bakılınca örtü buzulları oldukça güzel bir manzara oluşturur. Süphan Dağı doruğunda tarihi Kırklar Mezarlığı bulunur. Burada kırk şehidin mezarları bulunur. Tırmanış yapanlar için önemli bir alandır.

Süphan Dağının volkanik oluşumlu bir dağ olması çevresindeki toprakların verimli olmasını sağlamıştır. Yüksekliği fazla olmayan bazı kısımlarında yine volkanik oluşumlu düzlükler bulunur. Çok verimli olan bu araziler tarım için kullanılır. Ayrıca dağda birçok su kaynağı bulunur. Bu kaynaklar çevredeki yerleşimlerin su ihtiyacını karşılar. Dağdan gel su Adilcevaz, Ahlat, Malazgirt ve Patnos ilçelerine gider. Buradan akan derelerden biri de Aygır Gölü’nü besler.

Süphan Dağı Efsanesi
Yörede ağızdan ağıza yayılan bir Süphan Dağı Efsanesi anlatılır. Buna göre Hace ve Siyabent adında iki sevgili vardır. Aşklarına aileleri karşı çıkar ve izin vermez. Bunun üzerine sevgililer kaçmaya karar verirler. Bir gece Süphan Dağı eteğinde buluşurlar. Buradan da dağın zirvesine doğru çıkarlar. Uzun bir yolculuktan sonra yorulurlar. Dinlenmek için Karanlık adı verilen uçurumun kenarında dururlar. Burada iki sevgili kuracakları mutlu yuvanın hayalini kurarlar. Siyabent, Hace’nin dizine başını koyar ve uyur. Ardından bir geyik sürüsü bulundukları yere doğru ilerler. Geyik sürüsünün lideri olan erkek geyik sevgilileri görür ve rahatsız etmemek için sürünün yolunu değiştirir. Hace bu durumdan çok etkilenir ve gözünden bir damla yaş Siyabent’in yüzüne düşer. Siyabent uyanır ve sevgilisine neden ağladığını sorar. Hace olayı anlatır ve Siyabent “Seni ağlatan o geyiğin ciğerini söküp sana getireceğim.” der ve gider. Aradan saatler geçtikten sonra omzunda geyikle birlikte Hace’nin yanına gelir. Tam bıçağı çıkarıp geyiğe sağlayacakken geyik can havliyle ayaklarını çırpar ve Siyabent uçurumdan aşağı düşer. Hace de buna dayanamayıp uçurumdan atlar. O günden beri de düştükleri yerde her yıl iki kırmızı gül açar.

Tırmanış ve Kamp
Süphan Dağı doğa sporları için çok uygun bir alandır ve sıkça tercih edilir. Burada dağcılık tur kayağı, doğa ve dağ yürüyüşü, kampçılık, offroad ve yamaç paraşütü gibi sporlar yapılır. Burası özellikle dağ tırmanışı için sıkça tercih edilir. Tırmanış için Haziran ayının sonundan itibaren Temmuz, Ağustos ve Eylül ayının ortalarına kadarki süre uygun olur. Fakat kış koşullarında tırmanış yapmak isteyenler Mart ayı başlarından Aralık ayı başlarına kadar bölgeyi tercih edebilirler.
Dağın daha çok Doğu tarafından tırmanış gerçekleştirilir. Doğu tarafı tırmanış için daha elverişlidir. Zirveye tırmananlar genellikle Aydınlar Köyü’nden tırmanışa başlar. Buradan 6-7 kilometre mesafede yer alan Şekerpınarı ya da Süphan Yaylası’nda kamp kurulur. Yaylalar 2500 metre yükseklikte bulunur. Tırmanış ve ardından dönüş toplamda 8-10 saatte tamamlanır. Bazı durumlarda bu süre 12 saate kadar çıkar.
Dağa tırmanışta birçok su kaynağı, irili ufaklı krater ve buzul gölleri ile karşılaşılır. Dağın doruğundan Van Gölü görülür ve harika bir manzara oluşturur.

YANINIZDA MUTLAKA BULUNMASI GEREKENLER

• İki omuzdan geçmeli rahat bir Sırt Çantası (özellikle tek omuz çapraz askılı çantalar sizi gereğinden fazla yoracak ve omuriliğinize zarar verecektir),
• Yağmurluk veya Rüzgarlık,
• Bir öğünlük yiyecek,
• Asgari 1,5 litre su,
• Fotoğraf Makinası,
• İlaçlarınız ( kişisel olarak kullandığınız ilaçlarınız varsa),
• Yedek giysi,
• Fener ya da Kafa Lambası,
• Düdük,
• Baton,
• Tozluk,
• Güneş Gözlüğü,
• Güneş Kremi,
Yürüyüş esnasında kaybedeceğiniz enerjiyi karşılamak için fındık, kuru üzüm, kuru kayısı gibi doğal şeker türevlerini bulundurmanızı tavsiye ederiz
.
YÜRÜYÜŞ VE KAMP İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR:

KURALLARIMIZ :
Yürüyüşe katılanlar, TECRÜBE, KIYAFET, AYAKKABI, BATON vb. malzemeler de göz önünde bulundurularak, Etkinlik Sorumluları ve Rehberlerince yürüyüşün zorluk derecelerine göre gruplara yönlendirilebilirler. İlk kez katılanlar A grubunda yürüyebilir, B grubuna kabul edilmezler. Yürüyüşlerimizde Rehberler tek yetkilidir, verecekleri kararlara katılımcılar uymak zorundadır.
Rehberden önde gitmek ve artçıdan geri kalmak yasaktır.
Yürüyüşlerimiz esnasında Alkollü içecekler kesinlikle kullanılmaz, içtikleri tespit edilenler bir daha yürüyüşlere kabul edilmezler.
Yürüyüş esnasında Akciğer lopları açıldığı için sigara içeni normalden iki kat daha fazla etkileyeceği gibi pasif içici durumunda olan diğer kişilere de zarar verecektir. Söndürülmesi unutulan bir sigara izmariti her açıdan doğaya zarar verebilir. Bu yüzden diğer katılımcılara saygılı olmak koşulu ile sigara ancak büyük molada kontrollü alanda içilebilir, yürürken veya kısa molalarda sigara içilmesi yasaktır.ü
Su ekmek yiyecek vs için alışverişler faaliyet öncesi yapılmalıdır. Faaliyetler ilan edilen saatte başlar. Gecikenler beklenilmez. Faaliyet saatinde olabilecek değişiklikler katılımcılara bildirilir.ü
Faaliyetlerde hiç bir şekilde gruptan kopulmaz. Ekip halinde öndeki ile aynı iz takip edilerek hareket edilmelidir.ü
Evsel atıklarımızı şehre geri götürüyor doğada sadece ayak izimizi bırakıyoruz. Meyve kabuklarını ve çekirdeklerini toprağa gömebilirsiniz.
Kulaklıkla müzik dinlemek yerine doğanın sesi olan rüzgarı, su sesini, kuşların ve diğer hayvanların dilini dinleyelim. Kulaklıkla müzik dinlemek olası tehlike uyarılarını duymanızı da engelleyecektir.
Doğadan sadece Fotoğraf alıyor, sadece ayak izi bırakıyoruz…

NOT : Dağcılık Lisanslarımız var ise KESİNLİKLE YANIMIZDA BULUNDURALIM!!!

NOT : 1618 sayılı yasa kapsamına giren bu etkinliğimiz A grubu Türsab acentesi güvencesi ile yapılmaktadır.
Keyifli yürüyüşler ve sağlıklı günler dileriz. Hayatınız Zirve Tadında Olsun…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*