TARİHİ YOLLAR 2 / HİTİT YOLU

HİTİT YOLU (30 Nisan-01-02/Mayıs 2022)


ÇORUM KASTAMONU PROGRAMI

Çorum denince pek çoğumuzun aklına şüphesiz leblebi gelir. Ancak bir de tarih sahnelerinde yerini alan Hitit Uygarlığı var ki bu topraklara apayrı bir önem katar.Toroslar Zirve Dağcılık olarak Unesco Dünya Mirası Listesi’ne giren Hattuşaş Antik Kentinde tarih, kültür ve doğa harikası yollar arasında gösterilen Hitit Yolunu yürüyoruz.
Üzerinde farklı medeniyetlerin yaşadığı ve birbirleriyle etkileştiği Anadolu Yarımadası, insanlık tarihine damgasını vurmuş kültürel mozaiğin bir sentezi olan ve döneminin ‘süper gücü’ kabul edilen Hititler, dünyanın ilk yazılı anayasası, toplum düzenini sağlayan zamanına göre ileri bir ceza yasası, dönemin korkunç silahı hafif savaş arabaları ve strateji uzmanı kralları, bin tanrılı pantheonu ve görkemli kentleriyle bu coğrafyada boy göstermiş önemli uygarlıklardan biridir. Hattuşa antik kenti, Unesco Dünya Belleği’ne adını yazdıran çivi yazılı tabletleri bize miras bırakan Hititlerin zengin birikimini görmeye gidiyoruz.
1988 yılında milli park edilen Boğazkale ilçesindeki Hattuşaş Antik Kenti ile Alacahöyük kalıntılarını kapsayan 2634 hektarlık alan, Hitit Yolu’nun temel noktasını oluşturuyor. Çorum Valiliği tarafından 2010 yılının Ekim ayında yürüyüş ve bisiklet parkurları çalışması tamamlanan Hitit Yolu, Hattuşaş, Alacahöyük ve Şapinuva üçgenindeki tarihi güzergahlar kullanılarak meydana getirilmiş bölgeyi yürüyeceğiz.
Toplam 385 km’lik bir rota olan Hitit Yolu’nda, 17 adet yürüyüş parkuru yer alıyor. Eski kervan ve göç yollarından geçen işaretlenmiş yollar ise Hitit Yolu’nun 236 km’sini oluşturuyor.
VALLA KANYONU
Yaklaşık 12 kilometre uzunluğunun yanı sıra derinliği yer yer 1100 metreyi bulan, pek çok risk barındırması nedeniyle geçişi en zor kanyonlar arasında gösterilen Valla Kanyonu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nce inşa edilen burgulu seyir terası ile ziyaretçileri cezbeden Valla Kanyonunu yürüyeceğiz.
HORMA KANYONU
İlçe merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Küre Dağları arasından çıkan Zarı Çayı’nın yüzyıllara uzanan yolculuğu sırasında oluşan Horma Kanyonu ise son olarak kayalara çivilerle monte edilen 3 kilometrelik ahşap platformla bir ucundan diğer ucuna kadar yürüyerek geçilebilir hale getirildi. Ahşap platform üzerinden geçerken kanyonun tüm güzelliklerini görmek mümkün.
ILICA ŞELALESİ
Horma Kanyonunu geçtikten sonra Ilıca Şelalesi’ne ulaşan suyun 10 metre yükseklikten dökülmesiyle oluşan doğal havuz da özellikle yaz günlerinde serinlemek isteyenlerden yoğun ilgi görüyor. Şelalenin bulunduğu Ilıca köyü, Pınarbaşı ilçesine 12 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Araçla gidilen köyden sonra şelaleye ulaşmak için yaklaşık 15 dakika yürümek gerekiyor.
AZDAVAY ÇATAK KANYONU
Azdavay ilçe merkezine 7 km uzaklıkta Karakuşlu Köyünde yer almaktadır. Çatak Kanyonu Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer almaktadır. Çatak Köprüsünün 2 km aşağısında başlayan kanyon Tüsköy’e kadar kesintisiz devam etmektedir. Tüsköy’den ise İnönü bölgesine kadar kesintisiz devam etmektedir. Kanyon içinde yer alan 7 km bir yol yüzerek ya da bot il geçilmektedir. Dünyanın 4. Büyük kanyonu olma özelliğine sahip çatak Kanyonu içinde birçok tabiat harikasını saklamaktadır. 900 metre yükseklikte bulunan gözetleme noktasından kilometrelerce uzunluğa sahip olan kanyonu izleyeceğiz.
ILGARİNİ MAĞARASI
Pınarbaşı sınırlarında Küre Dağları Milli Parkı içerisinde konumlanan Ilgarini Mağarası, 858 metre uzunluğu, 250 metre derinliği ile dünyanın en derin 4. mağarası olarak kabul ediliyor. Mağaraya, köyden yaklaşık 1,5-2 saatlik bir yürüyüş ile ulaşılıyor. Ancak yoğun ormanlık alanda kaybolma tehlikesine karşı yerel rehber ile gidilmesi öneriliyor. Mağara içinde birçok sarkıt ve dikitler bulunduğu gibi Geç Roma ve Bizans dönemlerine ait şapel, mezarlar ve sarnıçlar da görülebilir.
29 Nisan 2022 Cuma günü akşam saat 21:00 da Dumlupınar Lisesi önünden aracımız hareket edecektir. Sabah saat 08:00 da Çorum Boğazkalede başlayacak tarihi Hitit Yolu yürüyüşümüz ve sonrasında Kastamonu mağara ve kanyonları (Horma-Valla-Ilıca-Azdavay )

PROGRAM DETAYI

1.GÜN (30 Nisan 2022 Cumartesi)
Tarihi Hitit Yolunun Boğazkale ilçesindeki Hattuşaş Antik Kenti ile Alacahöyük kalıntılarının bulunduğu en güzel 20 kilometresini yürüyeceğiz. Yürüyüş bitimine Müzeyi gezeceğiz.
Alacahöyük Ören Yeri Çorum’un Alaca İlçesi, Alacahöyük Beldesi’nde yer alır. Hitit’lerin önemli bir kültür ve sanat merkezi olan ve 1935 yılında başlayan kazılarda 4 uygarlığın açığa çıkarıldığı; Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu-Osmanlı dönemleri ile mabed, büyük yapılar, özel-blok evler, sokaklar, büyük küçük su kanalları, şehir suru, biri kabartmalı ortastadlarla süslü sfenkslerin bulunduğu açık hava müzesini gezeceğiz.
Akaşam saat 17:00 gibi Çorum’un meşhur İskilip Dolmasını yedikten sonra kalacağımız otele gidiyoruz. Akşam saat 19:30 ile 21:30 arası alış veriş için Çorum çarşısını gezdikten sonra saat 22:00 gibi otele geri dönüyoruz.

2.GÜN (01 Mayıs 2022 Pazar)
Sabah saat 09:00 gibi Çorum dan ayrılıyoruz. Saat 12:00 gibi Kastamonu’ya varıyoruz. Horma, Valla, Azdavay Kanyonlarını ve Ilıca şelalesini geziyoruz. Akşam yemeğimizi yedikten sonra dinlenmeye akşam saat 21:00 gibi kalcağımız otele gidiyoruz.

3.GÜN (02 Mayıs 2022 Pazartesi)
Sabah kahvaltı sonrası Ilgarini mağarasına gidiyoruz. Saat 15:00 gibi Mersin e dönüşe geçiyoruz. Gece saat 12:00 gibi Mersin de oluyoruz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*